NIVA s.r.o., Rodinná farma Kejklíček, Monika Menčíková, Farma pod lipou
Mléko a jeho produkty patří v Evropě mezi základní potraviny. Je produktem mléčných žláz samic savců. Mléko je zdrojem výživy hlavně pro mláďata, která z tzv. „mleziva“ získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění své imunity. U nás je nejrozšířenější kravské mléko, kozí a ovčí. S mlékem se setkáváme v různých podobách. Může to být čerstvé mléko, zakysané mléko, sušené mléko, apod. Rostlinnými náhražkami zvířecího mléka jsou sójové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko a další, ty však kromě barvy s (kravským) mlékem nemají nic společného.Mléko se pro lidskou výživu upravuje klasickou pasterizací (v případě mléka se jedná o zahřátí na cca 61,5 °C, mléko je pak vhodné pro krátkodobé skladování) nebo ultra vysokým záhřevem UHT (částečná chemická změna, při aseptickém balení možnost dlouhodobého uchovávání při pokojové teplotě). Kromě prodloužení trvanlivosti dochází i k ničení patogenů (proti nemocem jako je například tuberkulóza).
Mléko se zpracovává na mléčné výrobky:
- smetana
- syrovátka
- máslo
- laktóza
- jogurt
- sušené mléko
- sýr
- tvaroh
Mléko prodávané v obchodech obsahuje rozdílné procento tuku – plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučněné. Soukromí zemědělci prodávají zájemcům plnohodnotné mléko, ze kterého lze sebrat i smetanu a následně ji utlouci na máslo. Mléko od ovcí a koz se využívá především k výrobě sýrů. Kozí mléko a výrobky z něj (sýry, mléko – vnitřně nebo mýdlo – na kůži) jsou výtečnými pomocníky v boji s kožními onemocněními – atopický ekzém, lupénka aj.
(zdroj: Wikipedie, Naše hobby)